Brüksel Gezilecek Yerler


Avrupa Birliği’nin fiili başkenti konumunda olan Belçika’nın başkenti Brüksel’e gitmeniz için pek çok sebep var. Şehrin gotik ve barok mimarisine bezenmiş cadde ve meydanları, maceracı turistler ve siyasilerin oyun alanı gibi! Otantik Belçika yemekleri ve tabii ki çikolata vazgeçilmezler arasında. Gezginler için günlük bir parça çikolata ve bira her kuruşa değer. Brüksel başka şehirlerde göremeyeceğiniz bir kozmopolit yapıya sahip. Çok dilli bir sosyal yapı mevcut. Fransızca ve Dutch dilleri konuşuluyor. Şehirde bir dairede oturanların neredeyse üçte biri Belçikalı değil. Çok kültürlü yapının etkisiyle, pazar ve alışveriş alanları, restoran ve müzelerin sayısında artış olduğunu söyleyebiliriz.

Brüksel’e ne zaman gidilmeli?

Mart-Mayıs ile Eylül-Ekim ayları Brüksel seyahati için en iyi zamanlar olarak kabul ediliyor. Yani ilkbahar sonu, Sonbahar başı ideal dönem. Otel dolulukları daha az ve fiyatlar kesinlikle daha ucuz. Brüksel, 4 mevsimi yaşayan bir şehir ve yıl boyunca yağmur olasılığı yüksek.

Brükselde hesaplı harcama nasıl yapılır?

24, 48 ve 72 saat geçerli Brüksel kartlarını alabilirsiniz. Bu kart ile 30 müzeyi ücretsiz gezebilir, çeşitli alışveriş mağazaları, restoran, bar ve turistik merkezlerde indirim alabilme imkanına sahip olabilirsiniz. Grand-Place çevresindeki restoranların bir kısmı turistler için para tuzağı olabilir. Ünlü plazaların olduğu bu bölge harika manzaraya sahip ve belki muhteşem geleneksel Belçika yemekleri bulabiliyorsunuz ama dikkat etmekte fayda var. Bunun yerine daha düşük ücretle yemek yiyebileceğiniz Boulevard Anspach’a yürümenizi öneririz. Üç tabak yemek size pahalıya mal olabilir, bu nedenle sabit fiyatı olan menüleri tercih edin. Emin olun cüzdanınız ve mideniz size teşekkür edecektir.

Brüksel’de kültür, gelenek ve günlük yaşam

Brüksel’in doğal olarak resmi para birimi Euro. Birçok restoran ve mağazada kredi kartı geçiyor. Brüksel’de restoranlarda yemek yerken her iki elin de (dirsekten değil ama) masanın üzerinde olması nezaket olarak kabul ediliyor. Üstelik tabaktaki tüm yemekleri bitirmek de kibarlık olarak görülüyor. Şayet bitiremeyecek kadar doyduysanız çatal ve bıçağınızı tabağınızdan dışa doğru bakacak şekilde yemeğinizi bitirdiğinizi belli ederek bırakın. Tabii Belçika’nın meşhur yemeği moules-frites (buharda pişmiş midye) tabağını bunun dışında tutmak lazım. Çünkü Belçika’ya her giden tıpkı İngilizler için fish&chips neyse Belçika için de buharda pişirilen midye ve patates kızartması da odur.

Brüksel’de seyahat etmenin en iyi yollarından biri toplu taşıma araçları. Brüksel Havalimanı’ndan şehir merkezine 3.2 kilometre uzaklıkta. Havalimanından merkeze ulaşımı sağlayan ekspres bir servis var. Brüksel’de büyük tren istasyonu içinde ve hemen yakınında otobüs durağı, tramvay hattı ve metro bulunuyor.

Belçika çikolatası vazgeçilmez

Brüksel’de Fransız ve Hollanda mutfağından örneklerin sununduğu Michelin yıldızlı restoranların bulunduğunu söyleyebiliriz. Az önce belirttiğimiz gibi buharda pişirilmiş midye ve patates kızartması yemeden Brüksel’e gitmiş olmazsınız. Şayet fazla aç değilseniz şehrin sokaklarında küçük atıştırmalıklar bulabileceğiniz pek çok mekan var. Restoranlar genellikle Grande-Place, Schuman gibi turistik bölgelere kümelenmiş durumda. Belçika denildiği zaman akla tabii ki çikolata geliyor. Brüksel’de çikolata müzesine gidebilirsiniz. Ağız sulandıran waffle’ları denemelisiniz. Uzmanlar Brüksel’de 600 çeşit bira olduğunu söylüyorlar. Gerçekten faklı aroma lezzetlerinde biralar bulabilirsiniz. Bu arada 3 bin çeşit biranın olduğu Delirium Cafe’ye gitmenizi öneririz. Burası Grand-Place’a 1,6 km uzaklıkta kuzeyde yer alıyor.

Brüksel kozmopolit bir şehir olduğu için kalabalık turist bölgeleri, tren ve metro istasyonlarında yankesiciler gruplar halinde karşınıza çıkabilir. Her zaman uyanık olun ve elinizi çantanızda bulundurun. Gece geç saat parka gitmeyin. Brüksel’in varoş muhitlerinde daha dikkatli olmanızda fayda var.


Benelux Paris Almanya Turumuza Buradan Ulaşabilirsiniz.

Benelux & Paris & Köln Turumuza Buradan Ulaşabilirsiniz.