Adıyaman’da Gezilecek Yerler yazımız ile sizlere öncelikle Adıyaman tarihi hakkında sonrasında ise gezilecek yerleri hakkında bilgi verilecektir.
Adıyaman’ın Tarihi
Adıyaman, Türkiye’nin güney doğusunda yer alan, doğal, tarihi ve kültürel değerlere sahip önemli bir turistik ilidir. Toros dağlarının kuzeyini kaplayan şehir, dağlık arazide 669 metre rakımda konumlanmıştır. Şehrin doğu ve güney sınırlarını belirleyen ünlü Fırat Nehri buradan akarak sınırlarımız dışına çıkar.
Dicle ve Fırat nehirleri arasındaki eski Mezopotamya ovasına çok yakın olan Adıyaman, ilk çağlara tanıklık etmiş bir tarih merkezi olmuştur. Palanil Mağarası’ndaki resimler gibi, M.Ö. 4. bin yıllara kadar uzanan eserler vardır. Neolitik ve kalkolitik çağın belirtileri, Gritille ve Samsat Tümülüsleri de burada bulunur. Hititlerden Kommagenelere ardından Selçuklulardan Osmanlılara kadar uzanan pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Adıyaman’da bu uygarlıklara ait pek çok tarihi kalıntıda yer almaktadır.
Adıyaman’da Gezilecek Yerler
Adıyaman‘ın 95 km kuzeydoğusundaki Nemrut Dağı‘nın etkileyici zirvesi, bölgenin en seçkin simgesidir. Kuzey Mezopotamya’nın en yüksek dağı olup, 2150 metre yüksekliğe ulaşır ve muhteşem manzaralara sahip eşsiz bir tarihi hazinedir. Zirvesinde, M.Ö. 1. yüzyılda inşa edilen Kommagene krallarından biri olan Antiochus I’in Tümülüs’ü bulunmaktadır. Kaya parçalarını yığmak suretiyle yapılan bu höyük, GrecoPers tarzı taş heykellerden devasa Apollo, Zeus, Hercules, Tyche ve Antiochus kafalarının aynı dönemden beri yerde durduğu teraslarla çevrilidir. Antik Nymphaios’un (Eski Kale) eteklerinde, Kommagene kralı Mitradtes’i selamlayan Herkül’ün görkemli bir karşılamasını anlatan heykel vardır.
Nemrut Dağı
Ayrıca Adıyaman’da gezilecek yerler arasında Eski Kahta nehri ile ayrılmış ve Kommagene Sarayı olabilecek kalıntıların kanıtı, Memlukler tarafından yaptırılan Yeni Kale’nin kalıntıları da yer almaktadır. Yakınlarda Cendere’deki bir Roma köprüsü ve Karakuş Kraliyet Tümülüs’ü kalıntıları bulunmaktadır. Derik ve Gerger kaleleri, Palanil Mağarası, Haydaran Kaya Mezarları, Karadağ Tümülüs’ü, Zey, Bestepeler ve Malpinan görülmeye değer diğer yerlerdir. Bu tarihi güzellikleri görmenin yanı sıra, büyüleyici gün doğumu ve gün batımı manzaraları ile birleştiğinde doğanın cazibesini hissetmek için buraya tırmanmaya değer.
Diğer ilginç bir bölge ise, Roma döneminin ilk dönemlerinden kalma antik bir şehir olan Adıyaman’ın 5 km kuzeyindeki Pirin nekropolüdür. “Pirin Mağaraları” olarak da adlandırılan bu alanda, kayaya oyulmuş 208 mezar var, bazıları ise hala Roma çeşmesi ve Bizans kent surları gibi kullanımdadır. Bölgedeki tarihi kalıntıların yanı sıra, nehrin üzerine inşa edilmiş dünyanın dördüncü büyük barajı olan Atatürk barajı, Fırat’ın bu bölgede özel bir ilgi alanının olduğu yerdir. Adıyaman’a 40 km uzaklıktaki bu baraj, muazzam Güney Anadolu Projesi’nin (GAP) merkezinde yer alıyor, tarım ve enerji sağlıyor. Ayrıca görülmeye değer bir yer olarak listemizde de yerini alıyor. Oluşan göl, yakın gelecekte önemli bir turizm merkezi hâline gelecektir.
Bu bölgede bulunan diğer göller, harika manzaraları ile araziyi güzelleştiren balıkçılık ve avcılık için geniş fırsatlar sunan Gölbaşı ve Abdulharap Gölleridir. Çelikhan, Kotur ve Besni’nin maden kaynakları ise çeşitli hastalıklardan kurtulmak için ziyaret edilecek termal merkezlerdir.
Bu şehirde son bir mola, bölgedeki arkeolojik bulguları barındıran Adıyaman Müzesi’nde, yerel etnografik eserler ile birlikte olmalıdır. Bölgenin uzmanlığı kaliteli kilimdir, çeşitli renklerle dokunur ve düşük fiyatlarla satılır.
Turlarımızdan yararlanmak için hemen https://www.tatilkalbi.com/turlar ziyaret edin!