Seyşeller Gezilecek Yerler


Seyşellerin, kış ortası yaz keyfi benim olayım diyenlerin tatil listelerinde yer açacakları bir rota olduğunu söylemeliyim. Muhteşem kumsalları, mercan kayalıkları ve harikulade koylarıyla adeta cenneten bir köşe. Beyaz kumlar, suya dokunan palmiyeler ve turkuaz deniz hayaliniz varsa hiç düşünmeden yola çıkmayı planlamaya başlayın. Burası Hint Okyanusu’ndaki 115 adadan oluşan bir ada ülkesi. Ekvator çizgisine çok yakın. Hemen güneybatı tarafında bir başka merak ettiğim babobablar diyarı Madagaskar yer alıyor. Peki Seyşeller vize ister mi? Seyşeller nerede? Seyşeller turu nasıl yapılır gibi soruları şimdiden duymaya başladım. Gelin o zaman bu şahane tatil coğrafyasını birlikte inceleyelim. Sizin için kısa bir Seyşeller Gezi Rehberi hazırladım…


Şehrin tüm keşmekeşinden kaçıp, huzurlu bir tatil yapmak için Seyşeller çok doğru bir adres. Ada insanının ağır aksak giden vurdum duymaz bir hayatı var. Temposu yüksek bir iş yapıyorsanız onların bu telaşlı olmayan hayatına bir süre kendinizi teslim edebilirsiniz. Bu seyahatiniz için tur operatörü veya bir acente kullanmanızı tavsiye ederim. Hem böylece zaman kaybı yaşamıyor, ekonomik bir tatil yapabiliyorsunuz; üstelik bölgeyi bilen bir rehberin olması çok önemli. Ayrıca Seyşeller’e vize almadan gidebilirsiniz. Yani Seyşeller bizden vize istemeyen ülkeler arasında bulunuyor. Başkent Victoria’da neredeyse tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Diğer 2 meşhur adaları ise La Digue ve Praslan Island. Havalimanı büyük adalardan biri olan Mahe’de yer alıyor. Burada çok güzel restoranlar olduğunu söylemeliyim. Yani aslında Victoria ve Mahe 2 önemli şehir.


Seyşellerin plajları dünyaca ünlü


Yerel halkı Creol dilini konuşuyor; ne tam Avrupa ne tam Afrika, aslında melezler. İngilizce ve Fransızca yaygın konuşulan resmi diller olarak biliniyor. Bu ada cumhuriyetinde yaklaşık 100 bin kişi yaşıyor. Hristiyan halkın büyük bölümü Katolik ancak Müslüman ve Hindular da mevcut. Uzun yıllar önce Fransız sonra İngiliz sömürüsü altında yaşayan bu adalar 1976 yılında bağımsızlığını kazanarak Seyşeller Cumhuriyeti adını almış. Para birimi Rupi, 1 Euro 15 Seyşeller Rupisi. Dolar ve Euro geçiyor. Seyşeller nüfusunun 5 katı turist ağırlıyor. Yani geçim kaynaklarının başında turizm geliyor. Ancak halk tarımla da uğraşıyor, hindistan cevizi, vanilya, çeşitli baharatlar ve yerli patates en çok yetiştirilen ürünler arasında. Yine madencilik, inşaat, hizmet sektörleri de gelişmiş durumda. İlaç sanayisinde kullanılan balık ürünleri önemli ihraç kalemleri arasında.


Seyşeller’de en muhteşem şey gün batımını izlemek. Burada hem yağışlı hem de sıcak ve kurak bir iklim var. Gidilecek en uygun dönem Mayıs sonu ile Kasım arası. Doğrudan uçuş olmasa da Dubai aktarmalı adalara ulaşım mümkün. Yaklaşık aktarmalarla beraber 9 saatlik bir uçuş süresi var. Daha önce söylediğim gibi bir acente ile gitmek hem güvenli hem daha hesaplı. Dünyanın en küçük ülkelerinden ancak tatil için en güzel rotalarından biri. Kesinlikle tüm adaların harika plajları var. Bird Adası, La Digue ve Praslin en gözdeler arasında.


Mutfakta Hint-Akdeniz esintisi


Gece-gündüz keyif alabileceğiniz pek çok restoran, pub ve eğlence mekanı bulunuyor. Küçük teknelerden kiralayarak adalar arasında gezinti yapabilirsiniz. Dalış keyfi ve kaplumbağa safari en keyifli taraflar. Burada Akdeniz mutfağından izler bulabilirsiniz. Pizza, salata ve makarnaların yanısıra restoranlarda deniz ürünleri, tavuk, balık ve et mevcut. Tropik meyveler, ananas ve mango en sık tüketilenler arasında. Balık’ın farklı pişirilmiş ve değişik şekillerde sunulmuş pek çok çeşidini Seyşeller’de bulabilirsiniz. Tuzda balıktan fırında balığa, çiğ balıktan buharda pişmiş, tütsülenmiş çeşitleri mevcut. Muz yaprağına sarılarak servis edilenler ise otantik bir hava veriyor. Körili yemekler burada da karşınıza çıkıyor. Hint coğrafyasına yakın olması özellikle köri ve safran kullanımını artırıyor. Pirinçli yemekleri de unutmamak gerek.


İşte Seyşeller böyle bir coğrafya. Aslında anlatacak çok detay var. Keşfetmek için yola çıkmak en güzeli. Arzu edenler hazır buraya gelmişken 2-2,5 saat mesafede olan bir diğer mavi sular diyarı Mauritius veya Zanzibar’a da gidebilir. Beyaz kum ve mavi denize dokunmadan tatil yaptım demeyinJ