Cordoba gezi rehberi


Cordoba, İspanya’nın güneyinde yer alıyor ve Cordoba eyaletinin başkenti. Şehrin tarihi iki bin yıl öncesine kadar dayanıyor. M.Ö 169’da kurulan şehir, bir zamanlar yaklaşık 1 milyon nüfusuyla dünyanın en büyük şehriydi.


Cordoba’ya genelde “Batı’nın Konstantinopolis’i” veya “Mağribi İspanya’nın İncisi” gibi isimler yakıştırılır. Cordoba ismi de dünyada birçok şehirde kullanılmıştır. Arjantin ve Meksika’da da Cordoba isminde kentler vardır. Nikaragua’da para biriminin ismi Cordoba’dır. Amerika’da da Cordoba ismini Cordova şeklinde taşıyan birkaç kent bulunur.


Cordoba 330 bin nüfusuyla Endülüs’ün 3. büyük şehridir. Şehrin en yüksek noktası, deniz seviyesinden 120 metre yüksekliktedir. Son derece zengin ve başarılı Mağribi Halifelik döneminde (766-1031) Cordoba; dünyanın en büyük kütüphanesiyle büyük bir kültürel, politik, ekonomik ve edebiyat merkeziydi. Bu dönemde kentte birçok tıp okulu ve üniversite açılmıştır. Şehir ayrıca İspanya’nın fethedilişinden önce kurulan ve hala ayakta duran sadece 3 sinagogun kaldığı Yahudi mahallesini barındırır. Kurtuba Cami, dünyanın en büyük camilerinden birine sahip olan şehir, tarihi merkezi ile Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alır.


Cordoba, ayrıca bugün İspanya edebiyat eğitiminin uluslararası merkezidir. Her yıl düzenlenen Cordoba Gitar Festivali, kendi türünün dünyadaki en önemli etkinliklerinden biridir.


Cordoba, deri imalat siteleri ve gümüşçüleriyle dünyaya nam salmıştır. Büyük Roma filozofu Seneca’nın doğduğu bu kentin yakınlarında, dünyanın en büyük zeytin tarlaları bulunur. Cordoba’da ayrıca İspanyol boğa güreşi müzesi yer alır.


Cordoba’nın en ünlü özellikleri; Mezquita’dan sonra muhteşem çiçek dolu verandası ve her yıl mayıs ayında gerçekleşen halka açık festival ve yarışmasıdır.


Cordoba gezilecek yerler


La Mezquita (Kurtuba Cami) Juderia (Musevi Mahallesi) Sefarad Synagoga Monte Municipal Taurino (Boğa Güreşi Müzesi) Alcazar de los Reyes Cristianos Festival of Los Patios (Bahçe Avlusu Festivali) Puente Romano Palacio de Viana Medinetü’z-Zehra Sarayı Calleja de las Flores Calahorra Kulesi


Cordoba’da ne yenir?


Cordoba, Endülüs ve İspanyol mutfağının buluştuğu bir bölge. Cordoba’da tatmanız gereken iki önemli yemek var; biri, Gazpacho diğeri Salmorejo. Bu iki yemeğin yanına Cordoba’da da tapasları deneyebilirsiniz. Fritura de pescad, Salpacion de mariscos, Almendras fritas, Banderillas ve Albondigas her restoranda bulabileceğiniz tapas çeşitleridir. Tatlıda ise bal ile bademin karıştırılarak yapıldığı Alfajores Endülüslere özgü bir lezzettir.


Cordoba’dan ne alınır?


Cordoba’da gümüş işleme, seramik, İspanyol gitarı, Cordoba şapkası, deri kakma ve yiyecek işleme ürünleri, Cordoba’ya özgü popüler hediyelik ürünlerdendir. Juderia (Yahudi Mahallesi) ve Kurtuba Cami bölgesi alışveriş yapmak için gidilmesi gereken yerlerdir. Gıdadan giyime her türlü ürünün satıldığı bir sokak pazarı olan El Arenal, şehrin bir diğer popüler alışveriş noktası. El Arenal, pazar günleri öğlene kadar açıktır.


Sosyal hayat


Cordoba, ılıman iklimi ve kültürel mirası ile ziyaretçilerine renkli etkinlikler sunmaktadır. Corodoba’da akşam yemeği akşam 9’dan sonra başlar ve gece yarısına kadar devam eder. Cordoba gecelerinin vazgeçilmezi ise Flamenko olur. Cordoba’da akşamları teras barları, dondurma salonlarında ve kentin geleneksel meyhaneleri gidilecek en iyi yerlerdendir. El Arenal, Ciudad Jardín ve Polígono Chinales gece hayatının hızlı aktığı bölgelerdir. Genç pop ve rock gruplarının sahne aldığı Pop-Zoblanco, yazın en enerjik müzik festivalidir. Temmuz ve Ağustos aylarında düzenlenen flamenko gösterilerinin düzenlendiği Noches de embrujo ise bir diğer popüler festivaldir.