Laponya’da ne yapılır?


İglo Otellerde Kuzey Işıklarını Seyretme


Kışın belli dönemlerinde görülebilen Kuzey ışıkları, karlar altındaki Laponya’yı büyülü bir atmosfere büründürür. Gece karanlığında aniden oluşan ve ne kadar süreceği bilinmeyen Kuzey Işıkları’nı doya doya seyredebilme ihtiyacından doğan İglo tarzı oteller günümüzde bu amaca hizmet etse de aynı zamanda bir Eskimo yaşam geleneği olarak da biliniyor. Bölge insanının tamamen kardan yaparak konakladığı igloların camdan yapılmış benzerlerinde konaklayarak hem bu geleneğe dokunma hem de Kuzey Işıkları’nı doya doya seyretme olanağı bulabilirsiniz. Bu tip otellerin bulunduğu yerleşkelerin aynı zamanda birer kayak ve aktivite merkezi olduğunu da belirtmekte fayda var.


Laponya’ya Özgü Safariler


Laponya’nın Kuzey Kutup Bölgesinin hemen yanında bulunduğundan bahsetmiştik. Kış aylarında hava sıcaklığının – 50 dereceye kadar düşmesi Laponya’yı kelimenin tam anlamıyla bir cennete çeviriyor. Onlarca kış aktivitesinin tatile eşlik ettiği Laponya’da mutlaka yapılması gerekenlerin başında ren geyiği safarisi geliyor. Ren geyiği çiftliklerinde bulunan karla kaplı parkurlarda yapılan safariler 1-3 saat arası sürebiliyor.


Mutlaka deneyim edilmesi gereken bir diğer aktivite ise Husky safarisi. Husky cinsi köpeklerin çektiği kızaklarla ormanın derinliklerine yapılan bu yolculuk da yine tercihe göre 1 -3 saat arası sürebiliyor. Eskimoların en önemli yaşam aktivitelerinden biri olan donmuş gölde balık tutma ise yine en çok tercih edilen bir diğer Laponya aktivitesi. Özel gereçlerle buz üzerinde açılan delikten göle bırakılan oltaya takılan balıkları karlar üzerinde yakılan ateşte pişirip yemek ise aktivitenin en keyifli kısmı. Tüm bunların yanı sıra snowmobile araçlar ve bilumum diğer hız araçlarıyla donmuş göl üzerinde hız yapmak da Laponya gezisinin olmazsa olmazlarından.


Bot Gezintisi


Laponya’da yapılabilecek aktiviteler kış aylarıyla sınırlı değil. Nehir ya da göllerin buz tutmadığı dönemlerde botlarla yapılan gezintiler bölgenin en ünlü aktiviteleri arasında yer alıyor. Yine nehir ve göllerin buz tutmadığı zamanlarda bazı otel ve restoranla ulaşımın botlarla sağlandığını da söyleyebiliriz.


Zorlu Bir Parkur; Fin Saunası


Fin kültüründe sauna büyük bir öneme sahip. Öyle ki hemen her evde bulunan saunalar, kadınların doğum için dahi tercih ettikleri yegane yerler olma özelliği taşıyor. Günümüzde modern saunalar en çok tercih edilenler olsa da asıl değerli olan eski sistem odun ateşiyle ısıtılan smoke saunalar. Modern saunaya göre daha sıcak ve biraz da kirli olan smoke saunalar daha çok bu hizmeti veren orman tesislerinde bulunuyor.


Gerçek bir Fin saunası deneyim etmek istediğinizde ise gözünüzün biraz kara olması gerekiyor. Modern saunada 90 dereceye kadar çıkan sıcaklıkta geçireceğiniz zamanın ardından, açık havada biraz yürüyerek smoke saunaya geçmek gerekiyor. Smoke saunada odun ateşinin buharını da iyice yedikten sonra eğer donmamışsa doğrudan göle ya da yapay şok havuzuna girmeniz gerekiyor. Smoke sauna yakınında doğal bir göl varsa ve donmuşsa endişelenmenize hiç gerek yok. Siz saunadan çıkana kadar donmuş gölde insan boyunda deliklerin açılacağından hiç şüpheniz olmasın. Bu zorlu parkurun ardından kendinizi outdoor jakuzide bir kadeh şampanya ile ödüllendirebilirsiniz. Ve hatta biraz şanslıysanız bu anınıza büyüleyici güzelliğiyle kuzey ışıkları da eşlik edebilir.