Barselona gezi rehberi


İspanya’nın en büyük ikinci kenti olan Barcelona, aynı zamanda Katalonya bölgesinin de başkentidir. M.Ö. II. yüzyılda Kartacalılar tarafından kurulan Barcelona, Orta Çağ’da kurulan Barcelona devletinin de başkentiydi.


Barscelona denildiği zaman anılması gereken isimlerin başında, 152-1926 yılları arasında yaşayan dahi mimar Antoni Gaudi gelir. Eserlerinden 8 tanesi UNESCO dünya kültür mirası listesine girmiştir. Yapımına başladığı, ancak ölümünün ardından yarım kalan ünlü La Sagrada Familia Katedrali, Barcelona’ya giden her turistin mutlaka ziyaret ettiği bir mekandır.


Şehir, 1976 yılında Metropoliten Alan Planlama Çalışması ile baştan yaratılmıştır. Kentsel dönüșüm çalıșmaları ile kötü durumda olan binalar yıkılarak yenileri yapılmış, açık alanlar yaratılmış, meydanlar tasarlanmış, sosyal alanlar inşa edilmiş ve yer altına otoparklar yapılmıştır.


Barcelona’nın kent mimarisinde en dikkat çeken unsur, caddelerin kesiştiği noktalarda oluşturulan kent meydanlarıdır. Caddelerin kesiştiği noktada yer alan binalar üçgen olarak inşa edildiği için her caddenin kesiştiği nokta aynı zamanda küçük bir meydan özelliği kazanmıştır.


Barcelona’nın tanıtımında çok büyük etkisi olan bir diğer şey ise kentin futbol takımıdır. Avrupa’nın en çok seyahat edilen üçüncü şehri olan Barcelona, yılda ortalama 8 milyon turiste ev sahipliği yapıyor.


Barselona gezilecek yerler?


La Sagrada Familia Kilisesi Picasso Müzesi La Rambla caddesi Camp Nou Stadyumu ve FC Barcelona Müzesi Barrio Gotico (Orta Çağ kenti Gotik bölgesi) Park Guell Monumento Colon Montjuic Palau Nacional (Ulusal Saray) Katalan Müzik Sarayı Barcelona Katedrali Olimpiyat Köyü Aquarium


Barselona’da ne yenir?


Katalan mutfağı, deniz ürünlerinden kuzu etine, Akdeniz esintisinden Arap lezzetlerine kadar etrafındaki coğrafyada ne varsa yararlanmış, çok geniş bir yemek yelpazesine sahiptir. Ekşiyle tatlının, tatlıyla tuzlunun birbirine karıştırıldığı ve genelde tüm yemeklerin içinde sarımsağın bir şekilde kullanıldığı bu mutfakta, şarap ve konyak çok önemlidir. Katalan mutfağının başköşesinde ise Sofregit, Picada, Samfaina ve Alioli olmak üzere 4 ana sos bulunur. Katalonya yemek kültüründe dağ yemekleri ile deniz ürünleri bir araya getirilmiştir. Denizcilerin mutfağıyla dağlıların mutfağının birleşimine “mari muntanya” yani deniz ve dağ derler. Paella, fideua ve tapas mutlaka tadılması gereken lezzetlerden. Barselona’da yemek fiyatları hakkında bilgi almak için Barselona’nın yeme içme rehberi adlı yazımızı inleyebilirsiniz.


Barselona’dan ne alınır?


Barselona’da hediyelik alışveriş yapmak için doğru adres, şehrin en ünlü ve turistik caddesi olan La Rambla. Magnet, yelpaze, Flamenko kıyafetleri, Barselona forması ve Barselona’ya özgü kristaller turistler tarafından en çok tercih edilen hediyelik ürünler. Özellikle Gaudi ve Flamenko’yu temsil eden ürünler şehrin ruhunu en çok yansıtanlar arasında. Antika ve tasarım ürünler almak için gitmeniz gereken yer ise şehrin turistik noktalarından biri olan Gotik Mahalle’dir. Gotik Mahalle’nin dar sokaklarında dolaşırken karşınıza çok sayıda vintage mağaza ve antikacı çıkacaktır.


Sosyal hayat


Madrid gibi Barcelona’da da hayat geç başlayıp geç biter. Öğlen saat 14:00 -17:00 arası siesta zamanıdır. Bu saatlerde çoğu dükkan kapanır. Barcelonalılar, aileleriyle birlikte yemek yemeyi çok önemser. La Rambla caddesi halkın buluşma noktalarındandır. Restoranlar akşam 22:00’dan sonra dolmaya başlar. Gece kulüplerinde hayat, saat 02:00 gibi hareketlenir ve sabahın ilk ışıklarına kadar bu hareketlilik sürer.