Tower Bridge (Kule Köprüsü)


Londra’nın sembol yapılarından biri olan Köprü Kulesi (Tower Bridge) 1886 – 1894 yılları arasında sekiz yıllık bir çalışmayla hayata geçirilmiştir. Köprü, hemen yakınında bulunan Londra Kulesi ile (London Tower) benzer bir mimari yapıya sahiptir.


İki kulesi bulunan Tower Bridge, hem araç yolunun kenarında, hem de yukarıda kulelerin arasında yaya geçidine sahiptir. 244 metre uzunluğa ve 65 metre yüksekliğe sahip olan köprü, kentin gelişimine paralel bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır.


1877 yılında, nehir geçişi sorununa bir çözüm bulunması amacıyla Sir Albert Joseph Altman başkanlığında oluşturulan bir komite, köprü için bir tasarım yarışması düzenledi. Yarışmaya 50 proje katıldı ancak büyük tartışmalar başladı ve hangi projenin uygulanacağı 1984 yılına kadar kararlaştırılamadı.


Sir John Wolfe Barry adlı mühendisin, basküller üzerine oturtulmuş iki kule ve gemilerin geçişini sağlayacak yeterli aralığa sahip, kulelerin tepesinde ayrıca bir asma köprü bulunan projesi kabul edilerek 1986 yılında köprünün yapımına başlanmıştır. Köprünün açılışı ise, dönemin Galler Prensi (Daha sonra Kral Edward olarak tahta oturacaktır) tarafından yapılmıştır.


Tower Bridge hakkında pratik bilgiler


Tower Bridge’de kanatların açılıp kapanması beş dakika sürüyor.


8 yıl süren inşaatta 432 işçi görev almıştır.


Kulelerin yapımı için 31 bin tane tuğla kullanılmıştır.


Köprünün yapım maliyeti 118 milyon pounddur. (44,7 milyon TL)


Kapaklar maksimum 86 derece açılabilmektedir.


Köprüde araç geçiş hızı maksimum 20 km’dir.


Kapakları yılda ortalama 1000 defa açılıp kapanan köprüyü günde ortalama 40 bin kişi kullanmaktadır.


Kuleye çıkmak ücretli


Köprünün halka açık kısmında geçiş ücretsizdir. Ancak kuleleri görüp oradan geçmek istiyorum” derseniz bunun için ödeme yapmanız gerekecek. Geçiş ücreti, yetişkinler için 9, çocuklar için ise 3 pound.


Kulenin birbirine bağlanan bölümü, makine dairesi ve kuzey kulesinin içinde bulunan mekanlar aynı zamanda toplantı, kokteyl, yemek, düğün organizasyonları için de kiralanıyor.


Tower Bridge’e nasıl gidilir?


Köprüye en yakın metro (Tube) istasyonu Londra Kulesi istasyonudur.


Kulelerin tepesindeki geçit (aynı zamanda sergi alanı olarak kullanılır) tabanında camlı bir kısım bulunur. Cam zeminin üzerinde yürürken aşağıdan geçen, gemi, araba ve insanları seyretmek oldukça keyiflidir. Kuleden ayrıca, çok güzel fotoğraf çekme imkanı da bulursunuz.


 Londra Köprüsü


Londra Köprüsü ile Tower Bridge sık sık karıştırılır. Londra Köprsü ile Londra’nın sembol yapılarından biri olan Tower Birdge tamamen farklı yapılardır. Aşağıda ise Londra Köprüsü’nün kısa hikayesi yer alıyor…


600 yıllık geçmişi var


Thames Nehri üzerinde bulunan Londra Köprüsü, Londra’nın Southwark bölgesi ile kentin merkezini birbirine bağlayan tarihi ve çok bilindik bir köprüdür. Orta Çağ’da taştan yapılan Londra Köprüsü, 600 yıl sonra (1973 yılında) bu sefer beton ve çelik malzeme kullanılarak yapılmıştır.


Peter Colechurch yönetiminde 1176 yılında yapımına başlanan ilk taş köprünün yapımı 33 yılda tamamlanmıştır. 20 metre genişliğe ve 300 metre uzunluğa sahip Gotik tarzı bu köprü, 20 tane kemerle desteklenmişti. Köprü üstünde bulunan açılıp kapanabilir ahşap bölüm ise gemilerin nehirden geçmesini sağlıyordu. Suyun debisinden yararlanarak, nehirden Londra’ya su basılması ve değirmenlerin çalışmasının sağlanması ise 1580 yılında başladı.


Büyük yangın


Köprü yapıldıktan bir süre sonra köprünün üzerinde dükkanlar ve evler inşa edilmeye başlandı. Bir süre sonra ise köprünün üstü tamamen evlerle kaplandı. Felaket ise 1212 yılında geldi. Köprünün her iki ucunda başlayan yangın nedeniyle çoğu ahşap olan evler yandı. Köprüde sıkışıp kalan insanlar ise yangında can verdiler.


Köprünün üzerinde bulunan taş köprü kapısı evinin üzerinde bulunan direklere o dönemde “vatan haini” olduğuna kanaat getirilen ve öldürülen insanların kelleleri asılırdı. Köprüde kellesi sergilenenlerden biri de Oliver Cromwell adında ünlü İngiliz siyasetçi ve devlet adamıdır. (Oliver Cromwell, İngiltere tarihinin en ilginç politik figürlerinden biridir. Krallığı kaldırıp parlamenterizmi getiren isim olarak bilinir)


Yeni bir yangın daha


1623 yılına gelindiğinde Londra Köprüsü tekrar yandı. Ahşap servis merdivenlerinde başlayan yangın nedeniyle yine onlarca dükkan ve 43 tane ev kül oldu. 1657 yılında köprü üzerinde bulunan tüm evler yıkıldı ve köprü büyük oranda yeniden yapıldı. Bu şekilde köprü, başka bir Londra köprüsü yapılıncaya kadar mevcut haliyle hizmet verdi.


1821 yılına gelindiğinde yeni bir köprünün yapılması kararlaştırılır. Eski köprü hayli yıpranmıştır ve işlevsiz hale gelmiştir. Yeni köprünün diğerlerinden tamamen farklı olması kararlaştırılır ve John Rennie adlı mimarın planı kabul edilerek 1925 yılında yeni köprünün yapımına başlanır. Yeni köprü, 900 metre uzunluğunda ve 43 metre genişliğinde inşa edilir. Demiryolu ağının gelmesi ve istasyon yapılmasıyla birlikte yeni köprü de son derece popüler bir mekan haline gelir.


Yeni köprü


1962 yılına gelindiğinde üzerindeki araç trafiğini kaldıramayan köprünün Thames Nehri’ne battığı fark edilir. Bunun üzerine Londra Kent Konseyi, eski köprüyü tamamen kaldırarak yerine yeni bir köprü yapılmasına karar verir. Yapımı beş yıl süren köprü, 1973 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından hizmete açılır. Yedi tane kemeri bulunan köprü, oldukça sadedir.