Meteora’da gezilecek yerler
Yunanistan’ın Teselya bölgesinde yer alan Meteora, yüksek tepelere kurulan manastırları ile ünlü bir yer. Meteora, havada asılı olan anlamına geliyor. Ortaçağda inşa edilen bu manastırlar, 500 metreye yakın yükseklikte bulunan kaya oluşumların üzerine konumlanmışlar. Manastırların konumları itibari ile harika manzaralara sahip olduğunu anlamak çok da zor değil. Yoldasin.com, Meteora’da ziyaret etmeniz gereken muazzam Rum Ortodoks manastırlarını sıralıyor. İşte Meteora’da ziyaret etmeniz gereken 6 manastır şöyle:
Kutsal Üçleme Manastırı
Kutsal Üçleme Manastırı, Meteora’nın en bilindiklerindendir. Dünya burayı James Bond’un 1981’de çekilen “Yalnız Senin Gözlerin İçin” filmiyle tanıdı. Büyük bir kayanın tepesine kurulan manastır, ulaşım açısından çok zor bir yerde. Manastır, 17. yüzyıldan kalma freskler ve mükemmel manzarasıyla ziyaretçilerine kendine hayran bırakır. Manastırı ziyaret edecekler, önce 140 basamak aşağı inerler ardından 140 basamak yukarı çıkarak tepeye ulaşırlar. Manastıra ulaşmak, çektiğiniz çileye değecektir.
Büyük Meteora Manastırı
Meteora manastırları arasında en eski ve en büyük olanı burasıdır. 615 metre yükseklikte yer alan manastırda eğitim almak, o dönemin en prestijli yerinde yetişmek demekti. Manastır bölgesinde 14. yüzyıldan kalma küçük bir kilise, müze ve bir de şarap mahzeni bulunur. Bölgeye ulaşmak için 300 basamak çıkmanız gerekiyor. Burası aslında çile çekmek için sürgün edilen bir yer. Buraya hakikati anlamak için gönderilen insanlar, çıktıktan sonra önemli görevlerde bulunuyorlarmış.
Varlaam Manastırı
Varlaam Manastırı, Meteora’da en büyük ikinci manastır olarak kabul ediliyor. Manastırı inşa etmek 22 yıl sürmüş ve rahiplerin buraya zorluklarla ulaşması, bir ödül olarak görülmüş. Tepeye malzemeler bugün de basit bir halat sistemiyle çıkarılıyor. 20. yüzyıla kadar ziyaretçiler manastırı halatlarla yukarı çekilerek çıkarılıyormuş. Günümüzde ise 195 basamaklı bir merdiveni aştıktan sonra ulaşabiliyorsunuz. Zirvede, mahşerin üzücü tasvirlerinin yapıldığı freskler ve dev bir manzara sizi bekliyor.
St. Stephan Manastırı
Bizans İmparatoru Andronikos’un ziyaret ettiği manastır, 14. yüzyılda bir hac bölgesiydi. 1500’lü yıllarda kutsal güçlere sahip olduğu inanılan Aziz Haralambos döneminde, inananların tedavi olup sıhhat bulmak için geldiği bir manastır olmuş. Azizin kafatası bugün St. Stephan Manastırı’nda bulunmaktadır. 20. yüzyılda Yunan iç savaşında freskler tahrif edilmiştir. Almanlar, İkinci Dünya Savaşı’nda burayı bombalamış ve 1961 yılına kadar manastır terk edilmiş. Manastıra, bir köprü aracılığı ile kolayca ulaşılıyor. Rahibelerin yetiştiği manastırda, el yapımı ürünler satın alıp oraya bağışta bulunabilirsiniz.
Rousanou Manastırı
Rousanou Manastırı, Meteora’da diğer manastırlara göre daha kolay ulaşılabilen bir yerdedir ve yüksekliği de nispeten azdır. Tek bir kaya oluşumun üzerine kurulan manastır, dışarıdan bakıldığında dehşet verici görünüyor fakat dünyada en güvenli yerlerden biri olabilir. 16. yüzyılda kurulan bu manastır bazen rahibelere bazen de rahiplere ev sahipliği yaptı. Manastırın dışında güzel avlulu bir bahçe bulunuyor. Bahçe fotoğraf çekmek isteyenler için mükemmel bir zemin sağlıyor.
Aziz Nicholas Anapausis Manastırı
Aziz Nicholas Anapausis Manastırı, Meteora’nın diğer büyük ve meşhur manastırlarını ziyaret ederken genelde gözden kaçan bir yerdir. Dışarıdan gidilmesi karışık görünse de ulaşılması en kolay manastırdır. Giritli ressam Theophanis Strelitzas, İncil sahnelerini çok canlı bir şekilde tasvir etmiştir. 16. yüzyılda çok ünlü olan sanatçının resimleri, Aziz Nicholas Manastırı’ndan yer almaktadır.