Kamboçya Gezilecek Yerleri


Güneydoğu Asya’da Tayland’ın olağanüstü plajları veya Vietnam’ın doğa harikalarını gördükten sonra, eski bir uygarlık görmek isteyenler için gidilecek en iyi yer Kamboçya. Turizmde son beş yılda öne çıkmaya başlayan ülke, eski yerleşim alanlarından keyif alan gezginleri yeterince memnun edecek tarihi zenginliğe sahip. Kamboçya’da bugün şehirler hızla gelişiyor, ancak Angkor gibi UNESCO tarafından da koruma altına alınan kentler dünya tarih mirası olarak yaşıyor. Kamboçya’nın ilçe ve köylerinde gezmek, geleneksel yaşam tarzını görme şansı sunuyor. Görkemiyle ve tarihiyle dünyada rakibi olmayan tapınaklara ve yapılara sahip Kamboçya’nın, eski uygarlıklardan günümüze kalan miraslarını görmek gerekiyor. İşte Kamboçya’nın görülmesi gereken bazı yerleri şöyle:

Angkor

UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesi’ne aldığı Angkor, 9 ve 14. yüzyıllarda Khmer İmparatorluğu’nun başkentiydi. Güneydoğu Asya’nın en önemli arkeolojik sit alanlarından olan bölge, tarihi hazinelerle doludur. Angkor’da yer alan Angkor Wat Tapınağı ise günümüze kadar çok iyi korunabilmiş bir yapı. Budist inancına göre inşa edilen tapınak, her yıl birçok turist tarafından ziyaret edilmekte. Angkor’da birçok tapınak kalıntısı bulunuyor ve bunların bazıları restore edilmiş. Dünyadaki harikalar bir şekilde inançla bağlantılı olarak yaratılmış. Angkor’a gittiğinizde de buna bir kez daha şahit olacaksınız.

Phnom Penh

Kamboçya’nın başkenti olan Phnom Penh, aynı zamanda en gelişmiş şehridir. Fransız sömürgesi olduğu yıllardan beri ülkenin başkenti olmuş. Çinhindi bölgesinde yer alan şehir, Fransızların kente yaptıkları mimari dokunuşlardan dolayı, bir zamanlar Asya’nın incisi olarak da anılıyormuş. Bugün hala Fransız stilinin görülebileceği şehrin Mekong Nehri civarı, görüntüsüyle 15. yüzyıla kadar uzanmakta. Kraliyet Sarayı, Ulusal Müze ve Khmer eserleri görmeye değer yerlerdendir.

Koh Ker

Seam Reap bölgesinde yer alan Koh Ker kenti, 928 yılından 944 yılına kadar Koh Ker İmparatorluğu’nun başkentiymiş. Bu kısa süre içinde şehre muhteşem binalar ve muazzam heykeller inşa edilmiş. Koh Ker’de ormanın içinde 30 metre yüksekliğindeki görkemli Thom tapınağı, neredeyse bin yıldır Kamboçya’nın derinliklerinde saklı bekliyordu. Son yıllarda madencilik ve paralı yolların gelişmesiyle turistlerin ziyaretine  açık bir yer haline geldi.

Siem Reap

Angkor Tapınaklarına olan yakınlığından dolayı turizm yöresi haline gelen Siem Reap, ucuza konaklayabileceğiniz otellerin yanı sıra Kamboçya mutfağını keşfetme imkanı da sunar. Siem Reap eyaletinde Tonle Sap gölü, Chon Kneas adlı yüzen bir köye sahip. Göl ve üzerinde yaşayan halkın köyü UNESCO tarafından dünya biyosfer rezervi olarak ilan edilmiş. Tropikal iklime sahip olan bölgeyi ziyaret etmek için ekim ve mart ayları arası en ideal zamandır.

Sihanoukville

Eski Kral Norodom Shanouk’ta sonra kentin adı Sihanoukville adını alıyor. Kamboçya’nın en popüler plaj alanı olan bu köy, sırt çantalı gezginlerin de çok sevdiği bir yer. Etraftaki bazı adalarda şnorkel ile dalışlar yapılabiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin Vietnam’da savaştığı son topraklar burası olmuş. Güney Kamboçya şehri kumsalların ve kayalıkların olduğu bir deniz sunuyor. Ülkedeki Khmer İmparatorluğu ve diğer turist merkezlerini gördükten sonra gelinmesi gereken bir bölge.

Banlung

Ülkenin kuzeyinde kalan Banlung, doğa tutkunları için mükemmel bir safari imkanı sağlar. Birçok firma da buradaki ormanlarda harika turlar düzenler. Başta Laom volkanik gölü olmak üzere doğanın farklı eserlerini görebileceğiniz Banlung gezisinde, maymunlar, kuşlar ve kelebekler size eşlik eder. Söylemekte fayda var, doğa yürüyüşüne sülükler biraz fazla heyecan katmaktadır. Kamboçyalı emekçi kadınları çalışırken görmek ise bu turun artılarından.

Battambang

Ülkenin ikinci büyük şehri Battambang, Kamboçya tarihi ile ilgilenenler için ideal bir destinasyondur. 18. yüzyılda kurulan şehir, Fransız Çinhindi bölgesinin bir parçasıydı. Battmabang’daki yapılarda da Fransız sömürgesinin izlerini görmek mümkün. Angkor tarzı tapınakların ve Budist mezarlarının olduğu kentte, bisikletle gezmek en iyi yöntemlerden biri olabilir.

Kratie

Küçük bir kasaba olan Kratie, turistlerin çok fazla uğradığı bir yer değildir. Daha doğrusu çok fazla bilinmemektedir. Mekong Nehri kenarında bulunan Kratie, hippiler ve kampçıların uğrak noktasıdır. Mekong Nehri’nde nadir de olsa Irrawaddy Yunuslarını görmeniz mümkündür. Eğer sırt çantanızı kapıp göçebe tarzı bir gezenlerdenseniz Kratie, sizin aradığınız yerdir.