Doğu Ekspresi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kars, Türkiye’nin heykeller diyarı diyebileceğimiz en güzel şehirlerinden biri. Ülkenin en doğusunda yer alıyor. Bu nedenle kışlar çok soğuk ve kar yağışlı geçiyor. Kış turizmi konusunda da önemli bir yere sahip. Sarıkamış Kayak Pisti’ne dünyanın birçok yerinden turist geliyor. Adrenalin arayanlar için Kars, ideal bir seyahat rotası. Son zamanlarda Doğu Ekspresi ile Kars seyahati yapmak çok popüler bir hale geldi. Doğu Ekspresi ile Ankara’dan Kars’a kadar muhteşem bir yolculuk gerçekleştirebilirsiniz.
Doğu Ekspresi nedir?
Ankara – Kars Doğu Ekspresi
Doğu Ekspresi, TCDD Taşımacılığa ait olan bir hızlı tren. Ankara’dan kalkıp Kars’a kadar 1933 kilometrelik bir yol alıyor. Doğu Ekspresi’nin güzergahı Ankara’dan başlıyor ve sırası ile Kırıkkale – Kayseri – Sivas – Erzincan – Erzurun – Kars olarak devam ediyor. Ankara’dan Kars’a Doğu Ekspresi ile 24.5 saatte ulaşılabiliyor. Kars’a uçakla daha kısa sürede gitmek varken neden trenle uğraşalım diye kafasında soruları olanlar olabilir. Doğu Ekspresi’nde asıl amaç Kars’a ulaşmak değil. Muhteşem manzaraların tadını çıkararak Kars’a ulaşmak.
Doğu Ekspresi ne zaman yapılmalı?
Bizce Doğu Ekspresi’nin tadı kış aylarında her yer bembeyaz olmuşken çıkar. Özellikle Ocak ve Şubat aylarında muhteşem kar manzaralarını vagon camından izlemenin keyfi anlatılmaz. Sadece yaşayarak öğrenebilirsiniz bu keyfi. Tabii kar, kış, soğuk sevmeyenler ilkbahar zamanlarında da Doğu Ekspresi yapabilirler. Mayıs ve Haziran aylarında beyaz manzara yerini yeşile bırakıyor.
Kars’ta gezilecek yerler
Kars turuna başlamadan önce bol bol dinlenmelisiniz. Neden mi? Kars’ta gezilecek yerleri bu yazımızda gördükten sonra bize de hak vereceksiniz. Gelin şehirde gezebileceğiniz yerlere yakından bakalım:
Kars Kalesi
Kars’ın simgesi haline gelmiş olan Kars Kalesi, 1500’lü yıllardan günümüze kadar gelmiş çok eski bir yapı. Kaleyi ilk olarak Selçuklular zamanında inşa etseler de gördüğü tahribatlardan dolayı tekrar inşa etmişler. Kale günümüzde çok yıpranmış olarak gözükse de korunmaya devam ediyor. Kaleyi gündüz gezdikten sonra mutlaka akşamda gelip uzaktan bakmanızı tavsiye ederiz. Bu eski kaleyi akşamları özenle ışıklandırılıyor. Muhteşem bir görüntüye sahip oluyor.
Kars Müzesi
Kars’ın ilk arkeolojik müzesi olma özelliği taşıyan Kars Müzesi, şehirde gezebileceğiniz güzel yerler arasında bulunuyor. Müze binası, önceden Kümbet Camii olarak bilinen Havariler Kilisesi’ni tadilat edildik sonradan müze olarak hizmet vermesi için çevrilmiş. Sonrasında buluntuların sayısı artmaya başlayınca da İstasyon Caddesi’nde bir müze binası inşa edilmiş. Kars’ın antik buluntularının sergilendiği, içerisinde çok değerli parçaların bulunduğu bir müze. Kars Müzesi’ne giriş ücretsizdir.
Ani Antik Kenti
Ani Harabeleri olarak da bilinen Ani Antik Kenti, Kars Kalesi’nden sonra şehirde bilinen en eski yapılardan bir diğeri. İpek Yolu üzerinde bulunan Ani Antik Kenti için Binbir Kiliseli Kent demişler. Burada görmeniz gereken en ünlü yapısı Meryem Ana’ya adanmış büyük kilise. Bu kentte ayrıca eski Zerdüşt tapınakları ve camilerinde kalıntılarını görebilirsiniz.
Horomos Manastırı
Ani Antik Kenti’ne 15 kilometre uzaklıkta bulunan Horomos Manastırı, 931 yılında yapılmış. Bu manastır da Kervan Yolu üzerinde bulunuyor. Ermeni mimarisi ile yapılan bu manastırın inşasını çok iyi bir insan olarak tanınan Hovhannes yaptırmış. Bu kişi fakirleri gördüğünde onlara ihtiyacı olan giysileri bahşedermiş.
Taş Köprü
Kars Çayı’nın üzerinde bulunan 16.yüzyıldan kalma taş köprü turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşıyor. Lala Mustafa Paşa tarafından yapılmış olan kemerli bir taş köprü. Zamanla tahribata uğrayan köprü yıkılmış ve yerine 1725 yılında tekrardan yapılmış. Köprüde düzgün kesme bazalt taşları kullanılmış.
Namık Kemal Evi
Ünlü yazar Namık Kemal’in Kars’ta dedesiyle yaşadığı evi görmeden Kars turunuzu bitirmenizi önermiyoruz. Dedesi zamanında Kars valiliği yapmış. Yani bu evde o zamanlar Vali Konağı olarak kullanılmış. Şu anda Aşık atışmalarının yapıldığı bir kültür evi olarak hizmet veriyor. Ayrıca bu konak UNESCO tarafından koruma altına alınmış.
Çıldır Gölü
Kars ve Ardahan sınırları içerisinde kalan Çıldır Gölü, 123 kilometrelik bir alana sahip. Doğu Anadolu Bölgesin’de bulunan en büyük tatlı su gölü olma özelliği bulunuyor. Kışın bu büyük göl buz tutuyor. Üzerinde kızaklarla gezmek için ideal bir hale geliyor. Aynı zamanda buzda balık tutma keyfini de burada yaşayabilirsiniz. Yazın ise Kars turu yapacaksanız Çıldır Gölü’nde yüzmeye gelebilirsiniz.
Kayak Merkezleri
Sarıkamış Kayak Pisti
Yazımının ilk başında Kars’ın kış turizmi konusunda popüler bir yer olduğundan size bahsetmiştik. Kars’ta kayak yapabileceğiniz pist olarak Sarıkamış bulunuyor. Sarıkamış pisti tüm dünyaca bilinen bir hale geldi. Ayrıca Kars yakınlarında bulunan Erzurum’daki Palandöken ve Erzincan’daki Ergan’da kayak yapabileceğiniz pistler arasında bulunuyor. Sarıkamış tam 6 tane kayak pistinden oluşuyor. Bunlardan 3, 4 ve 7 numaralı pistleri diğerlerine göre uzun. İleri seviye kayakçılardan acemilere kadar herkes rahatlıkla burada kayak yapabilir.
Kars’ta ne yenir?
Kars mutfağının ne kadar lezzet dolu olduğunu biliyor musunuz? Bilmiyorsanız da hiç sorun değil. Şimdi sizlere bu lezzetli yemekleri bir bir tanıtacağız. Kars’ta yemek dendiği zaman akıllara ilk kaz eti ile yapılan bulgur gelir. Kaz eti Kars’ta çok seviliyor. Mantı olarak bilinen ama içinde et olmadan sadece boş hamurdan yapılan Hangel’i de mutlaka yemenizi öneririz. Soğuk kış günlerinde sıcacık bir Hangel kulağa çok hoş geliyor. Sizce de öyle değil mi?
Azerbaycan mutfağında da yer alan Piti adındaki yemek Kars, Ardahan ve Iğdır şehirlerinde de yapılıyor. Bu yemek bol yağ, koyun eti ve nohut ile yapılıyor. Çok besleyici bir yemek. Bu yemeğin servisi de çok farklı yapılıyor. İlk önce yağ, et ve nohudu bir güveçte pişiriyorlar. Sonrasında içerisine sebzeler ekleniyor ve içi lavaş dolu bir tabağa aktarılıyor. Yemeğin suyunu çeken lavaşlar yemeğe lezzet katıyor.
Yemek üzerine tatlı olmazsa olmaz. Hele ki Kars’ın meşhur Umaç Helvası varken… Bu helva bildiğimiz un helvası gibi. Tek farkı bu tatlının içinde kavrulmuş un kırıntıları oluyor. Ayrıca Piti gibi bu yiyecekte Azerbaycan mutfağında bulunuyor.
Kars’ın neyi meşhur diye soracak olursanız da size önereceğimiz çok lezzetli besinler var. Bunlardan ilki bal. Kars Balı için Türkiye’de yapılan ballardan en organik olanı olduğu söyleniyor. Çünkü Kars’ın ikliminden dolayı tarım yapılamıyor. Bu da tarımda kullanılan ilaçların bitkilere bulaşmasına neden olmuyor. Kars Kaşarı ve Gravyeri de çok meşhur yerel tatlardan. Gravyer, aslında dünyada sadece birkaç yerde yapılıyor. Kars’ta bu yerlerden biri.
Kars’ta alışveriş
Kars turunuzdan sonra sevdiklerinize küçük hediyeler almak isterseniz sizlere çok güzel bir haberimiz var. Şehirden çeşitli küçük hediyelikler satın alabilirsiniz. Bunlardan biri Kars’ın meşhur balı, gravyeri ve kaşarı. Bu yiyeceklerden satın alabilirsiniz. Kars kaşarı ve grevyeri nereden alınır diye sorarsanız size Zeliha’nın Organik Bal ve Peniri’ni önereceğiz. Kars Balı alabileceğiniz en iyi adreste Tarihi Zavotlar. Burada bölgeye özgü peynirler, yağlar ve sucuklar da var. Kars çarşılarını gezerken burada aktarlardan salça, erişte, çeşitli baharatlar ve otlardan satın alabilirsiniz.
Kars Kaşarı
Kars kilimleri de burada çok seviliyor. İlmek ilmek dokunan bu kilimlerin hepsi birer el emeği göz nuru. Sevdiklerinize alabileceğiniz çok değerli bir hediye olacak. Yöresel motiflerin işlendiği bu kilimler çok güzel duruyorlar. Ayrıca kaz tüyünden yapılan yastıklardan da satın alabilirsiniz.