Batman Hasankeyf Nerede?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en özel yerlerinden olan Hasankeyf, adeta tarihin fışkırdığı bir bölgedir. İnsanlığın bilinen en eski yerleşim yerlerinden birisi olarak kabul edilen Mezopotamya içerisinde yer alan Hasankeyf, Batman’ın ilçesidir.
Hasankeyf’in orta bölümlerinden geçen Dicle, ilçeyi ikiye ayırır. İlçe sınırları içerisinde yer alan çok sayıdaki mağara, geçmişte insanlar tarafından kullanılmıştır. Günümüzde bile bunların bir kısmı halen kullanılır. Bu mağaralar ve suya yakın olması, tarih boyunca burasının stratejik bir öneme sahip olmasına neden olmuştur.
İlçenin adı Süryanice ve Arapçada “Kayalar Şehri” manasındadır. Arapçada Hısn-ı Keyfa olan isim, kentin Osmanlılara geçmesiyle birlikte Hısnı Keyf olmuştur. Daha sonra ise halk arasında Hasankeyf şeklini almıştır ve günümüzde de bu şekilde kullanılmaktadır. Farklı dillerde ilçenin daha değişik isimleri olduğu ise kaynaklarda yer almaktadır.
Hasankeyf’in, tarihteki en eski yerleşim noktalarından bir tanesi olduğu tahmin edilmektedir. Bu tahminin en önemli dayanak noktası bölgede yer alan mağaralardır. Fakat kentin tam olarak kimler tarafından kurulduğu konusunda net bir bilgi yoktur. Kentte yer alan en eski yapı, şehir kalesidir ve bunun da milattan sonra 4.yüzyılda Bizanslılar tarafından bölgeyi korumak amacıyla yaptırıldığı bilinmektedir.
Hasankeyf tarih boyunca farklı medeniyetlerin hakimiyeti altında kalmıştır. Buna bağlı olarak kentte çok sayıda tarihi yapı bulmaktadır. Bu yapılardan bazıları şunlardır:
- Hasankeyf Mağaraları
- Küçük Kale
- Kızlar Camii
- Koç Camii
- Ulu Camii
- İmam Abdullah Zaviyesi
- Zeynel Bey Kümbeti
İlçeye gelenler buraları ziyaret edebilir.
Hasankeyf Nerede? Nasıl Gidilir?
Batman’ın ilçesi olan Hasankeyf, Batman ile Mardin arasındaki karayolu üzerinde yer alır. Aynı zamanda Batman ile Şırnak arasındaki yol da Hasankeyf’ten geçer. Denizden yaklaşık 520 metre yüksekte bulunan Hasankeyf, önemli bir geçiş noktasıdır. İlçenin kuzeyinde Raman Dağları ve bu dağların oluşturduğu vadi yer alırken güneyde ise Midyat dağları bulunur.
Hasankeyf’e gelmek isteyen kişiler için farklı alternatifler vardır. Özellikle uzak noktadan buraya gelecek olanlar havayolunu tercih edebilirler. Ankara ve İstanbul’dan yapılan direkt seferlerle buraya kısa sürede gelmek mümkündür. Bunun haricinde Haydarpaşa-Kurtalan Ekspresi il merkezinden geçer ve insanlar bu hattı da kullanabilirler.
Hasankeyf’in Batman’a olan uzaklığı 37 km’dir ve toplu taşıma araçları düzenli olarak çalışmaktadır. Mardin’e uzaklığı 110 km iken buranın ilçesi olan Midyat’a ise 44 km mesafede yer alır. Dolayısıyla da özel araçlarla buralardan da gelinebilir.
Hasankeyf’e gelecek olanların dikkat etmesi gereken önemli bir husus vardır. Bu gezinin yapılacağı tarih, karşılaşılacak manzara açısından son derece önemlidir. İlçenin görünümünü daha özel yapan Dicle, özellikle yaz aylarında suların azalmasıyla bu özelliğini kaybeder. Ayrıca yaz aylarındaki sıcaklığı 40 derece üzerinde olduğu dikkate alınırsa insanların bahar mevsimlerinde buraya gelmeleri çok daha isabetli olacaktır.
Hasankeyf’te Yeme, İçme ve Konaklama
Tatil amacıyla Hasankeyf’e gelen turistlerin sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Buna bağlı olarak konaklama noktasında ilçe merkezindeki alternatiflerin sayısında artış olduğu görülmektedir. Fakat bunların sayısının henüz yeterli olmadığı ve kişilerin bundan dolayı erken rezervasyon yapması farklı uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Buraya gelerek konaklayacak olan kişilerin butik otelleri ya da pansiyonları tercih etmesi, ilçenin ve bölgenin kültürünün daha yakından tanınması için güzel bir fırsattır. Otellerin sayısı her ne kadar az olsa da ödenmesi gereken ücretler, insanların bütçelerini çok fazla zorlamaz.
Hasankeyf’e gelen kişiler, bölgenin en ünlü restoranlarında yemek yiyebilirler. Bunların ünlü olmasının nedeni verdikleri hizmetin kaliteli olması ve konumlarıdır. İnsanlar burada bir şeyler yemenin dışında eşsiz bir manzarayı izleme fırsatı da bulmaktadır.
Taştan yapılan Hasankeyf Kalesi’nin hemen altında bulunan Yol Geçen Hanı’na mağaralardan girilmesi ve farklı havası burayı oldukça özel bir yer yapmaktadır. Cercis Murat Konağı ise Mezopotamya manzarası ile gelen insanları adeta büyülemektedir.
Tavsiyeler
İnsanlığın en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Hasankeyf’e gelenler, bölgeyi gezerken yöresel ürünlerden alabilirler. Özellikle tezgahlarda insanların ürettiği halılardan bütçesi uygun olanlar satın alabilirler. Tezgahlarda üretilen ve Cav-Mebrum adıyla bilinen ince şeffaf kumaş çok nadiren üretilir ve buna denk gelenlerin bütçeleri uygun ise satın alması çok sayıda kişi tarafından tavsiye edilir.
Sizde mi kardenizi turlamak istiyorsunuz , o zaman fırsatlı turlarımıza katılmaya ne dersiniz? https://www.tatilkalbi.com/karadeniz-turlari giderek sizde ulaşın.