Adaletin şehri Lahey’de gezilecek yerler?


Hollanda’nın batı kıyısında yer alan Lahey, Amsterdam ziyaretinizde uğrayabileceğiniz bir yer. Hollandacada Den Haag olarak söylenilen kent, eski tarihi binalarla dolu dünya siyaseti açısından önemli bir merkez. Uluslararası Adalet Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi pek çok uluslararası kuruluşun baş ofisi burada bulunmaktadır. Hollanda’da bulunan bu küçük dünyayı ziyaret ettiğinizde görülecek yerler listeniz hayli kabarıktır. Biz de Lahey’de gezilecek yerlerden bazılarını sizler için sıralıyoruz.


Binnenhof


Lahey’de şehir merkezinde yer alan Binnenhof, Hollanda hükümetinin üst düzey çalışanlarının ofislerinin bulunduğu bir binadır. 13. yüzyılda bir kale olarak inşa edilmiş. Bugün başbakan ve bazı bakanlara ev sahipliği yapan bina, gotik bir yapıdır ve Avrupa’nın en eski parlamento binasıdır. Binanın bulunduğu bölgede Ridderzaal olarak bilinen bir başka tarihi bina daha yer alır. Rehberli turlar ile bu yapılar gezilebiliyor.


Scheveningen Bulvarı


Bir zamanlar uykudaki bir balıkçı köyüyken bugün deniz kıyısındaki bir tatil bölgesi haline gelen Scheveningen, 20. yüzyılın başlarında popülerleşmeye başlamış. Scheveningen iskelesinde pek çok cafe, restoran ve hediyelik eşya alabileceğiniz dükkanlar bulunur.  Alışveriş için ideal bir yer olmasa da bir şeyler satın almak istediğinizde tanınmış markaları bulabileceğiniz bir bölgedir. Scheveningen bölgesinde konaklamak isteyenler için Grand Hotel Amrath Kurhaus en doğru tercih olacaktır.


Mauritshuis Müzesi


Hollanda Altın Çağı resimlerinin sergilendiği uluslararası resim galerisi, Lahey’de ziyaret edilecek yerler arasındadır. Hollandalı ressam Rembrandt’ın yaptığı portreler ilginizi çekecek eserlerden. Hollandalı bir diğer sanatçı Vermeer, barok tarzın temsilcilerinden ve İnci Küpeli Kız resmi ile bu müzede yer almaktadır. Rubens’in Gece Manzarası temalı resmi ise sizi barok döneme götürecek kadar büyülü bir güce sahiptir. Lahey’de Mauritshuis Müzesi’nde daha pek çok ünlü Hollandalının eseri bulunmaktadır. Toplamda 841 adet sanat eseri sergilenmektedir.


Madurodam


Hollanda’nın klasik evleri, kanalları ve köprüleri model alınarak yapılan bu küçük şehir, Lahey’de incelenmesi gereken güzel bir minyatür park. Rotterdam Limanı, Dam Meydanı, Schiphol Havalanı ve diğer bilindik yapıların minyatürlerinin yer aldığı parkta, yapıları detaylı inceleme şansı elde ediyorsunuz. Madurodam, Lahey’in en çok ziyaret edilen yeridir denilirse yanlış olmayacaktır.


Barış Sarayı


Lahey, dünya barış ve adalet şehri olarak da bilinir. Lahey’e yüklenen bu anlama en güzel atıfta bulunan yapı da herhalde Barış Sarayı’dır. 100 yıldan fazla bir yaşa sahip olan bina, şehrin ikonik yerlerinden biridir. Rehberler eşliğinde gezebileceğiniz binada, Dünya Mahkemesi ve Barış Sarayı Kütüphanesi gibi önemli kurumlar yer alır.  Yedi dilde hizmet verilen bina, her gün ziyarete açıktır.


Japon Bahçesi


Clingendael Park, Lahey’deki etkileyici bahçelerin bulunduğu bir alandır. Dört yüzyıllık bir tarihe sahip olan Clingendael’de en meşhur bahçe ise 20. yüzyılda oluşturulan Japon Bahçesi’dir.  Heykeller ve köprülerin süslediği bahçede, yosunlar, kaplumbağalar ve Japon kültürünün sembolleri bulunmaktadır. Lahey’de bu bahçeye giderseniz, Hollanda ziyaretinize beklenmedik bir renklilik katacağından emin olabilirsiniz.